Vertrouwen in elkaars daadkracht en expertise
De relatie tussen MVSA Architects en Boele & van Eesteren gaat al zeker 20 jaar terug, naar de bouw van ING House op de Zuidas in Amsterdam. Dit project was de start van een succesvolle samenwerking die zich in de jaren erna nog verder verdiept heeft. Met verschillende gezichtsbepalende gebouwen en bijbehorende uitdagingen. Het geheim van dit succes: een gemeenschappelijke passie voor techniek en de wil om net die extra stap te zetten.
Fascinatie voor techniek
Roberto Meyer, Founder en Principal Architect en Charlotte Griffioen, Architect-Directeur van MVSA delen met hun circa 70 collega’s een fascinatie voor techniek. Roberto: “Toen ik in 1984 begon, waren de projecten kleiner en puzzelden we hoe je een ontwerp ook echt kon maken. Die fascinatie is alleen maar gegroeid naarmate de gebouwen complexer werden.” Charlotte: “Toen ik 16 jaar was en Roberto een lezing zag geven bij de oplevering van het ING House, wist ik wat ik wilde gaan doen. Natuurlijk vond ik het een mooi gebouw maar pas toen ik hoorde hoe over elk detail was nagedacht, hoe duurzaam het ontworpen was en welke systemen erin zaten, werd het voor mij interessant.”
Samen de puzzel oplossen
“Wij willen niet alleen verleiden met mooie plaatjes”, zegt Roberto. “De basis moet kloppen, daar begint voor ons het plan. Want als dat niet klopt, hou je in de uitvoering geen geld meer over voor die gevel die je voor ogen hebt.” Charlotte: “Vanaf het begin van een ontwerp optrekken met een aannemer is voor ons daarom heel fijn. Zij kijken op een andere manier. Die combinatie van inzichten zorgt ervoor dat je in je voortraject al heel veel zaken tackelt, waar je anders tijdens het bouwproces last van krijgt. Wij hebben inmiddels al een aantal puzzels samen met Boele opgelost en dat bevalt heel goed. Er is wederzijds respect wat samenwerken erg prettig maakt. We weten wat we aan elkaar hebben.”
"Boele komt met een oplossing die past binnen onze visie. Niet per se goedkoper of duurder, maar een oplossing die past binnen het beeld dat we met elkaar voor ogen hebben."
Roberto Meyer - Founder en Principal Architect MVSA Architects
De grenzen oprekken
Roberto: “Zelfs zo dat we in onze ontwerpen ook weleens materialen veranderen omdat Boele aangeeft dat dit technisch beter is of dat het nodig is om een andere leverancier te kiezen. Ze komen met een oplossing die past binnen onze visie. Niet per se goedkoper of duurder, maar een oplossing die past binnen het beeld dat we met elkaar voor ogen hebben. Een recent voorbeeld zijn de kaders van Crossroads. Deze worden nu uitgevoerd in staal, terwijl wij dachten dat dit te kostbaar zou zijn. Ik ben erg tevreden met het resultaat.” Charlotte: “Soms bedenken wij dingen waarvan we weten dat het op het scherpst van de snede is. Omdat er bij Boele veel competente mensen zitten, durven we ver te duwen. Zo rekken we met elkaar de grenzen op. Dat duwen hoort voor mij ook bij mijn rol als architect.”
Vooruitstrevende BIM-organisatie
Op de vraag wat Boele & van Eesteren typeert antwoordt Charlotte: “Boele is vooruitstrevend in hun BIM-organisatie. Het proces is heel helder en dat werkt erg prettig. Alle relevante partijen zijn hierin vertegenwoordigd en er wordt onderling heel makkelijk over de modellen gecommuniceerd. We weten precies wat we voor een andere partij moeten tekenen en wat we met elkaar nodig hebben om een goede inhoudelijke discussie over de beste oplossing te voeren.” Roberto: “Wij geloven in een integrale ontwerpaanpak die het hele architectuurproces omvat. Van schets tot finale detaillering. Daarom hebben wij veel verschillende expertises in huis en werken we nauw samen met partijen zoals Boele.”
“Boele is vooruitstrevend in hun BIM-organisatie. Het proces is heel helder en dat werkt erg prettig."
Charlotte Griffioen - Architect-Directeur MVSA Architects
De toekomst is hybride
Op de vraag hoe Roberto en Charlotte de toekomst zien, antwoordt Roberto: “De trend van het fabrieksmatig produceren blijft doorgaan. Hierdoor gaat alles op de bouwplaats sneller, ben je minder afhankelijk van onderaannemers en kun je beter omgaan met het stikstofprobleem. Uiteraard niet voor alle soorten opdrachten. Soms blijft maatwerk nodig. Zeker in het hoge segment.” Charlotte: “We zien ook dat er steeds meer vraag naar ‘mixed use’ gebouwen ontstaat. Waar beleggers die vroeger niet interessant vonden, is dat sentiment omgeslagen. Dit betekent voor ons dat we steeds meer vragen krijgen naar gebouwen die gemakkelijk getransformeerd kunnen worden naar een andere functie. En dat is weer een interessante technische puzzel die we graag aangaan.”
Over MVSA Architects
MVSA is een gerenommeerd internationaal architecten- en ontwerpbureau met vestigingen in Nederland en Zwitserland. Hun missie is om architecturale oplossingen te creëren die het welzijn verbeteren. Alles wat MVSA ontwerpt, moet toekomstbestendig zijn en bijdragen aan een duurzame samenleving. De oplossingen zijn het resultaat van een gezamenlijke, geïntegreerde ontwerpaanpak die het hele architecturale proces omvat, van de eerste schets tot de uiteindelijke detaillering.
MVSA Architects en Boele & van Eesteren werken momenteel samen aan De Hooch, Sonate, Wonderwoods en Crossroads.