Het Strijkijzer
351 woningen
Boele & van Eesteren realiseerde een circa 130 meter hoge woontoren op een minibouwplaats van slechts 800 m², ingesloten door een continue stroom van trams, bussen, auto’s en fietsers op één van de drukste punten van Den Haag. Om de veiligheid te garanderen en logistieke problemen het hoofd te bieden, hebben we bij de aanbesteding een alternatieve aanbieding gedaan. Dankzij de toepassing van geprefabriceerde betonelementen konden we de klus daardoor met een jaar inkorten. We bouwden elke week twee complete verdiepingen wat een besparing in tijd en minder overlast voor Den Haag opleverde.
Het Strijkijzer
Naast station Hollands Spoor staat het 132 m hoge Strijkijzer als trots baken in de stad. Op dit knooppunt van infrastructuur was het bouwen van een toren bijna onmogelijk. Door een slim alternatief bouwsysteem in prefab beton bleek het voor de aannemer haalbaar om deze woontoren op een kostenefficiënte wijze te realiseren. Voor Boele & van Eesteren betekende dit ‘werken op een postzegel’.
‘Het Strijkijzer', een circa 130 meter hoge woontoren, staat op één van de drukste plekken van Den Haag. De slanke toren heeft 42 verdiepingen. Er zijn 351 woningen en in de onderste verdiepingen zijn onder andere werkruimten, een grand café en een wasserette gerealiseerd. Op het panoramaterras op de 41e etage kunnen bewoners en bezoekers genieten van het uitzicht over Den Haag. Kenmerkend voor het plein zijn de chaotische verkeersstromen.
Hoogbouw woontoren in prefab beton
Voor de bouw van de hoogste woontoren in Den Haag is een speciaal bouwsysteem met prefab betonnen elementen ontwikkeld. Door de elementen droog te stapelen bleek een hoge bouwsnelheid mogelijk. Dat was zeer belangrijk omdat de toren is ingesloten door wegen en een tramverbinding, waarvoor de noodzaak ontstond de bouwoverlast sterk te beperken. Het hijsen van de grote staalelementen (tot 24 ton) kon bijvoorbeeld alleen 's nachts tussen 1 en 5 uur plaatsvinden. Naast de toren zijn er vrijwel geen opslagmogelijkheden, zodat er rechtstreeks vanaf de vrachtwagen gebouwd is. De omstandigheden waren daardoor zeer ingewikkeld, maar met de bouw van Het Strijkijzer is aangetoond dat het mogelijk is om in binnenstedelijk gebied een dergelijke toren veilig en snel te realiseren binnen het strenge veiligheidsplan van de gemeente Den Haag.
Spectaculaire toren
De spectaculaire woontoren heet Het Strijkijzer, naar analogie van het bekende driehoekige Flatiron gebouw uit 1903 in New York. Hier zag architect Paul Bontenbal van AAArchitecten het effect van een dergelijke scherp gevormde toren op de ruimte. Bontenbal stoorde zich al jaren aan de ongedefinieerde ruimte rond het Rijswijkseplein in het centrum van Den Haag. Een chaotisch geheel dat door het ontbreken van pleinwanden niet als zodanig herkenbaar was. Daarom lanceerde hij in 1996 het idee voor bebouwing aan het Rijswijkseplein, om een aanzet te geven tot transformatie van de bestaande chaos in een stedelijk plein. Een zoektocht naar draagvlak voor zijn plan leidde tot het verkrijgen van medewerking van de gemeente en het opdrachtgeverschap door Vestia. De beschikbare grond ligt driezijdig ingeklemd tussen rooilijnen. Hieruit volgde de driehoekige vorm van de toren.
Internationale waardering
Het Strijkijzer heeft de gouden Emporis Skyscraper Award 2007 gewonnen als ‘beste wolkenkrabber op het gebied van design en functionaliteit'. Deze belangrijke internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Emporis. Het Strijkijzer is de eerste Nederlandse winnaar van de prestigieuze prijs en laat daarmee de concurrenten als de Newton Suits in Singapore (zilveren award) en de Ontario Tower in Londen (bronzen award) achter zich. De Emporis Skyscraper Award is een architectonische erkenning voor wolkenkrabbers die in het jaar van de prijsuitreiking zijn opgeleverd.
Eerdere prijswinnaars zijn de 30 St. Mary Axe in Londen, Taipei 101 in Taipei, de Turning Torso in Malmö en de Hearst Tower in New York. Om in de prijzen te kunnen vallen, moeten de genomineerde gebouwen tenminste 100 meter hoog zijn. Het Strijkijzer aan het Rijswijkseplein in Den Haag voldoet met z'n ruim 132 meter ruim aan deze eis.
Timelapse bouw het Strijkijzer
Meer zien van de bouw van het Strijkijzer? Bekijk dan bijgaande video over het bouwproces.