Zoeken
birdview 1.jpg

Bewuste Bouwers Best Practice: De BouwHub, een VolkerWessels-initiatief

de_Trip-Utrecht-2016-300x225.jpg

De auditors van Bewuste Bouwers bezoeken tientallen bouwplaatsen per jaar. Veel bouwplaatsen zijn netjes op orde, sommigen zetten net dat stapje extra en worden hiervoor beloond met een Best Practice. Regelmatig lichten we eentje uit zodat ook andere bouwplaatsen hier hun voordeel mee kunnen doen. Deze keer de BouwHub, een best practice op het gebied van Milieu.

Midden in Utrecht bouwt VolkerWessels onderneming Boele & van Eesteren “de Trip”. Het project bestaat uit 255 huurappartementen voor starters, bedrijfsruimte voor creatieve ondernemers, ruimte voor horeca en bijbehorende parkeervoorzieningen. Een flinke uitdaging, zo midden in de stad. Eind februari werd de bouwplaats bezocht door auditor Els Geurts. De bouwplaats scoorde hoog, 29,5 punten (uit een maximaal te behalen 35 punten). Eén van de redenen waarom de score zo hoog uitviel, was het gebruik van een BouwHub. Deze Hub is zo vernieuwend dat deze het stempel Best Practice kreeg. Wij belden met omgevingsmanager Marcel Poolman (Boele & van Eesteren) om hier meer over te weten te komen.

Wat doet de Hub?

“Tegenwoordig leren studenten van alles over LEAN, slim en efficiënt werken. Een manier om dit te doen is door een hub te gebruiken. Die van ons is in Nieuwegein. Hier verzamel je alle voorraad voor je bouwplaats. Je laat elke dag de voor die dag benodigde materialen in volle vrachtwagens naar de bouwplaats brengen. Materiaal dat even niet nodig is of afval, worden op de terugweg direct door dezelfde vrachtwagen meegenomen. Op die manier heb je minder CO2 uitstoot, minder stikstof in de lucht en rij je minder onnodige kilometers. We hebben ook een verzamelplaats voor de medewerkers op de Hub. Zij parkeren daar en reizen dan gezamenlijk door naar de bouwplaats.”

Nou dat klinkt logisch, waarom doen we dat nog niet overal?
“Niemand weet eigenlijk echt welk effect deze manier van werken heeft en of het nu echt resultaat oplevert. Wij geloven natuurlijk van wel, maar het is tot nu toe nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Het enige project dat wij kennen, waar het effect van deze werkwijze gemeten is, was de bouw van de Olympische stadions in London. Wij zijn nu samen met TNO, TLN, de hogescholen van Utrecht en Rotterdam en VolkerWessels Bouwmaterieel een pilot gestart waarin we vooraf wel 1500 scenario’s hebben doorgerekend. Nu meten we op basis van 18 KPI’s of het werkt zoals we hadden verwacht. Zo kunnen we in de toekomst op basis van meer dan onderbuik gevoelens en boeren verstand ons proces beter inrichten.”

Kun je al iets vertellen over de resultaten?

“We merken al dat de doorloopsnelheid omhoog gaat door het herverpakken van de materialen. Er zit ook een extra controle stap in het proces. Hierdoor is voorkomen dat glas met een breuk naar de bouwplaats is gegaan. Dit had voor een flinke vertraging kunnen zorgen. We hebben ook twee medewerkers met lichamelijke klachten om kunnen scholen tot opzichter van de Hub. Samen met de logistiek coördinator Nedim Sabic van VolkerWessels Bouwmateriaal zorgen zij dat de Hub als een zonnetje loopt. Zij weten precies hoe een bouwproces werkt, wie wat wanneer nodig heeft. Met behulp van verschillende softwarepakketten voor transport & logistiek, Warehousing en bouw kunnen zij precies uitrekenen hoe de voertuigen optimaal gebruikt kunnen worden en misschien wel het belangrijkste, de collega’s op de bouwplaats zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Verder hebben we natuurlijk wat kinderziektes gehad, maar geen onoverkomelijke problemen. We gebruiken de Hub ook voor andere projecten. Bijvoorbeeld voor het winkelcentrum in Hilversum dat gewoon openblijft tijdens een verbouwing. Juist dan is het belangrijk dat de benodigde materialen op het juiste moment op de juiste plek zijn.”

Van de auditor

“Het mooie van deze Best Practice is dat hij voordelen heeft voor het milieu in het algemeen, maar de BouwHub helpt ook de gemeente Utrecht om haar milieudoelstellingen te behalen. Minder zwaar verkeer in de stad, draagt flink bij aan een betere luchtkwaliteit. Minder verkeer is ook prettig voor de doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid van de stad. De winst is dus zeker niet alleen voor de Bewuste Bouwer. En wat ik ook mooi vind is dat de omscholing van de medewerkers ook perfect past onder de pijler sociaal. Een heel terechte hoge score voor deze bouwplaats dus!”

Wil je meer weten over deze Best Practice? Neem dan contact met Els Geurts van Bewuste Bouwers via els@bewustebouwers.nl.

Op de hoogte blijven van project updates? Ontvang onze nieuws alerts in je mailbox!